Welcome

Welcome

Sunday, March 24, 2013

Sifat dan Perangai Anak Kedua :)

Assalamualaikum.. Bismillahirahmanirrahim... :)

Setiap manusia yang dilahirkan di dunia ini mempunyai karakter mereka masing-masing. Tetapi tahukah anda anak kedua ini merupakan seorang yang unik dan sukar difahami perangainya. *Lecturer ika pn ade cakap yang anak kedua ni, mesti perangai dia pelik.. hihi.. so, ika pn anak kedua.. dan memang xdapat dinafikan la.. :)

Jom, baca ciri2 anak kedua yang ika dapat dari hasil pencarian di Mr Google..

Positif
- fleksibel
- pandai bawa diri
- lebih berdikari
- kepercayaan dan keyakinan yang tinggi
- boleh menyesuaikan diri dalam pelbagai situasi
- pentingkan kekeluargaan
- bertanggungjawab

Neutral
- perangai unik/pelik dari adik beradik lain
- boleh baca emosi/perangai/keadaan seseorang
- survivor

Negatif
- mudah/cepat terasa/sensitif
- rasa tersisih dan terabai
- mudah mengalah
- degil/keras kepala tapi masih terkawal
- suka buli adik lebih kecil
- pendiam
- lebih suka buat kerja sendiri dari berkumpulan
- suka pendam perasaan
- sukar untuk difahami
- suka menyendiri
- pentingkan orang lain dari diri sendiri
- suka tarik perhatian

Then, yang ni yang kedua... Jom baca...

ANAK MANJA IBU
sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!! *yang ni pelik sikit.kalau dia lelaki mungkin betul.kalau perempuan.err

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..* jangan pujuk.memang tak jalan

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia.. *jangan berharap..sebab takkan dapat

BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban *no komen

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi *ada juga part toleransi.bukan takde langsung.tapi tipis la....

HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka* perfect!

BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) *selalunya buat tak tahu. lebih selesa menunggu mereka yang bukak cerita

ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri *perfect!

PEMAAF & caring
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah*perfect!

PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas. *tak jugak!ahaha

sedikit tambahan. anak kedua, walaupun keras kepala tapi dia akan selalu banyak berkorban. hadapi pengabaian ibubapa yang selalu menganggap mereka kuat. mereka juga sering memikul tanggungjawab anak sulung, dan menjadi penasihat utama. ada ruang dihati, yang siapa pun susah untuk fahami... :)

p/s : http://redskyim.blogspot.com/2010/11/anak-kedua-ni-unik-setuju-atau-tidak.html
     : http://missfatihah.blogspot.com/2011/05/sifat-anak-kedua.html

26 komen budak comel :):

Nur Safia said...

Saya anak kedua tapi adalah sikit sikit tapi yg keras kepala,degil dng xdngr arahan tu memang saya mcm tu tapi childdd lah cool sikit...hehe

Anonymous said...

Saya anak kedua semua yang tertulis semuanya benar belaka.....

Anonymous said...

haha pkwe ank keduA byk yg btol dkt ats tu.... tersengih baca hehe

MUHAMMAD ASYRAF B ABD HAMID said...

Saya setuju, saya anak ke2, lahir bln ramadhan, tahun harimau, zodiak taurus. Tambah tolak darab bahagi, ada lg karekter sy yg xde kt situ..tp, semua betul pd sy apa yg disenaraikan tuh.

MUHAMMAD ASYRAF B ABD HAMID said...

Saya setuju, saya anak ke2, lahir bln ramadhan, tahun harimau, zodiak taurus. Tambah tolak darab bahagi, ada lg karekter sy yg xde kt situ..tp, semua betul pd sy apa yg disenaraikan tuh.

MyszIka said...

@Nur Safia hehe.. haa sama lah ngan ika.. bab2 nk time arahan n time nasihat tu mmg susah.. hehe.. ade gak try nk ubah.. jd lembut.. tp xjln...haha :)

MyszIka said...

@Anonymous ye ke awk? kena byk2 sabar laa kn..hehe...

MyszIka said...

@MUHAMMAD ASYRAF B ABD HAMID hehe.. sama lah kite... :)

Intan Muthia said...

Hahaha . saya anak ke dua . kek gini . persis betul # ngeyell :D

Amiey Maxx said...

saia pon nom 2 gak..tp xdegil yee..hahaha

Amiey Maxx said...

saia pon nom 2 gak..tp xdegil yee..hahaha

Amiey Maxx said...

saia pon nom 2 gak..tp xdegil yee..hahaha

Anonymous said...

Anak nom 2 ni mmg degil...tp cb kaji degil yg mcm mana....biasanya pendapat dn pndangan dorang nu last skali br diterima.....

Anonymous said...

Akulah hang jebat......hihihihi.......

Anonymous said...

Saya pn anak kedua..satu je yg x sama.. #suka buli adik..sya x suka buli adik sya..yang lain semua betul.. .

zurru zuber said...

Salam semua..Tolong lah...tolong lah sy bg idea how to handle my 2nd child ni!...kita nak kena ikut cakap dia jer..yg kita suruh...yg kita cakap ...yg kita minta slow talk cakap baik2 pun x bak ikut. Ada je alasan dia....kalau kita larang atau tegur...ada je jawapan dia!

zurru zuber said...

Salam semua..Tolong lah...tolong lah sy bg idea how to handle my 2nd child ni!...kita nak kena ikut cakap dia jer..yg kita suruh...yg kita cakap ...yg kita minta slow talk cakap baik2 pun x bak ikut. Ada je alasan dia....kalau kita larang atau tegur...ada je jawapan dia!

Anonymous said...

Saya anak no 2 jugak✌

Queen Ecaa said...

Ye betul belaka tu . yang part keras kepala tu memang betul . fakta . kalu mende tu saya dok suka jangan di paksa2 padah lah jawabnyaa . dan part yang tak boleh kena diarah tu . er memang lah . saya paling tak suka diarah . walaupun muka saya nampak lurus ke apa . sebab saya rsa bila saya suh buat tu ni . er macam kuli pun adoo 😈. Btw keyataan tu semua tepat .

Queen Ecaa said...

Ye betul belaka tu . yang part keras kepala tu memang betul . fakta . kalu mende tu saya dok suka jangan di paksa2 padah lah jawabnyaa . dan part yang tak boleh kena diarah tu . er memang lah . saya paling tak suka diarah . walaupun muka saya nampak lurus ke apa . sebab saya rsa bila saya suh buat tu ni . er macam kuli pun adoo 😈. Btw keyataan tu semua tepat .

Amzuna Jusana said...

kesemuanya ada pd diri sy..kbetulan ka apa ni..hehe..btw sy cpt rsa bslh atas semua sikap buruk sy tp xnk tunjuk..n sy ni mmg xda yg blh fhm..ada pn takat sipi2 ja..huhu

Anonymous said...

biasanya anak yang degil ni, jangan larang dia kalau dia nk buat nakal. tapi, kita kena bagi consequences pbuatan dia tu. contohnya dia nk panjat pokok. kita suruh je dia panjat pokok. pastu cakaplah biar jatuh, sakit kaki padan muka. hahah. orang tua2 dulu camni lah mereka didik anak2

Anonymous said...

Majority mmg tpt...

RayyanSyah Reynold said...

aku ank kedua.. tp x semua la.. degil2 bersebab.. hahaha... semua perkara ade sebab.. klu xde sbb otak x jalan.. hihi.. tp memang betul ank kedua kadng2 tersisih.. hnya mampu sabar jea... chill.. pnting kita lihat keliling kita bahagia.. heheh btw.. aku sebagai ank kedua bnyk bnda aku harus lalui aku harus lawan.. kikiki... tp kdng2 sedih jga.. atleast ku bersyukur jd ank kedua...

Azhar Rexster said...

aku anak no 2. cmne nk pikat pempuan. hahah

Anonymous said...

Aku pun same ank ke 2,degil yg amat..mendapat kureng perhatian sedikit dari adik beradik lain, lalu selalu 'buat kepala'sendiri dari kecik! Lalu soalanku.. Bagaimanakah cara untuk mendapat awek dengan lebih berkesan.. (tiru soalan kawan di atas)